Το εργοστάσιο Φωταερίου της Αθήνας Τα καφέ του δήμου
e-ticketing  Πρόγραμμα 2012
Newsletter
Καταχωρίστε το email σας
ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
13 Οκτ 17
«Το παιδί η πόλη και τα μνημεία» στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

ΤΟ ΠΑΙΔΙ, Η ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα σχολεία της Αθήνας
 
Πιλοτική εφαρμογή στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

«Το παιδί η πόλη και τα μνημεία» στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση
 
Το πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» αποτελεί πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων που υλοποιείται από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Α΄Αθήνας. Το σχολικό έτος 2016-2017, εφαρμόστηκε πιλοτικά σε 20 Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία του Δήμου της Αθήνας. Φέτος, ανανεώνεται και εμπλουτίζεται για να διευρυνθεί στην Πρωτοβάθμια και να εφαρμοστεί πιλοτικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
 
Εκπαιδεύοντας ενεργούς πολίτες 
 
Οι παντός είδους φθορές στα γλυπτά, τα μνημεία και τα κτήρια της Αθήνας έχουν γίνει, δυστυχώς, κομμάτι της καθημερινότητάς της.
Η αγωγή στις αξίες και τη φροντίδα της πόλης ως πυρήνα της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού είναι απαραίτητη από τα σχολικά χρόνια των παιδιών.
Μέσα από το πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», οι μαθητές και οι μαθήτριες
 
● ανακαλύπτουν την αισθητική αξία των υπαίθριων γλυπτών και των ιστορικών κτηρίων της Αθήνας
● μαθαίνουν να προστατεύουν τον δημόσιο χώρο
● διερευνούν τη σύνδεση μνημείων και κτηρίων με την πόλη και την ιστορία της
● προετοιμάζονται για να γίνουν οι υπεύθυνοι ιδιοκτήτες της, οι αυριανοί ενεργοί πολίτες.
 
Η πόλη είναι μνήμη και πολιτισμός! 
 
Κατά το σχολικό έτος 2017-2018, το πρόγραμμα εφαρμόζεται πιλοτικά στη Δ.Ε. Με έμφαση στην αρχιτεκτονική κληρονομιά και τα καλλιτεχνικά γκράφιτι της Αθήνας,
 
● θα εστιάσει στη σημασία της προστασίας των ιστορικών κτηρίων
● θα επιχειρήσει να διαχωρίσει τα έργα τέχνης από την αισθητική ρύπανση του αστικού περιβάλλοντος
● θα προσεγγίσει, θεωρητικά και βιωματικά, τις έννοιες του δημόσιου χώρου και του ενεργού πολίτη
● θα δώσει στους μαθητές την ευκαιρία να αφηγηθούν τη δική τους αστική εμπειρία αξιοποιώντας ποικίλα μέσα (οπτικοακουστικά, εικαστικά, αφηγηματικά κ.ά.).
 
Το πρόγραμμα προσφέρει: 
 
● σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς με θέμα τη νεότερη αρχιτεκτονική και τις γειτονιές της Αθήνας
● επιμορφώσεις εκπαιδευτικών από καλλιτέχνες και ειδικούς, με εργαστήρια οπτικοακουστικών μέσων, εικαστικής έκφρασης και δημιουργικής γραφής
 
ξεναγήσεις στην αρχιτεκτονική κληρονομιά και την ιστορία της περιοχής του Ψυρρή
● εξοικείωση μαθητών και εκπαιδευτικών με τη διαδικασία της καταγραφής κτηρίων
● επισκέψεις σε σημεία της πόλης με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό, εικαστικό και ιστορικό ενδιαφέρον, και επίσκεψη στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών
● ανοιχτή διαβούλευση μεταξύ των μαθητών και μαθητριών, με θέμα «Συν-κάτοικοι στην πόλη», προκειμένου οι έφηβοι συμμετέχοντες: α. να εξοικειωθούν με τον ανοιχτό δημόσιο διάλογο και τη λήψη αποφάσεων για θέματα δημόσιου συμφέροντος χωρίς ψηφοφορία β. να κατανοήσουν πώς θεσμοθετούνται οι προτάσεις που προκύπτουν από το διάλογο αυτόν γ. να μυηθούν στην έννοια της κοινής συναίνεσης (consensus).
Μετά την ολοκλήρωση της πιλοτικής φάσης, θα εκδοθεί οδηγός για τους εκπαιδευτικούς της Δ.Ε., με προτάσεις για την προσέγγιση του θέματος από τις σχολικές ομάδες και με αναφορά σε καλές πρακτικές από την πιλοτική εφαρμογή. Ο οδηγός θα αξιοποιηθεί για τη διεύρυνση του προγράμματος σε περισσότερα σχολεία την επόμενη σχολική χρονιά.
 
Τα κτήρια της Αθήνας θυμούνται 
 
Η νεότερη αρχιτεκτονική της Αθήνας έχει να επιδείξει πλούτο μορφών και τύπων κτηρίων, που αντικατοπτρίζουν την ιστορική εξέλιξη της πόλης. Πολλά από αυτά έχουν κηρυχθεί διατηρητέα μνημεία.
Τα κτήρια φέρουν αξίες ιστορικές, κοινωνικές, αρχιτεκτονικές, αισθητικές και διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης.
Βανδαλισμοί, όπως το tagging, η ανεξέλεγκτη αφισοκόλληση και κάθε μορφής αισθητική ρύπανση, παρεμβαίνουν βίαια στο αστικό τοπίο. Δίνουν εικόνα εγκατάλειψης, συντελούν στην απώλεια της ιστορικής ταυτότητας και μνήμης, και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής στην πόλη.
Η προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς μάς αφορά όλους. Στην ανάδειξή της μπορούν να συνεισφέρουν τα παιδιά και οι έφηβοι, με μέσα όπως η καταγραφή και η φωτογράφιση των κτηρίων, η συλλογή πληροφοριών και η τεκμηρίωσή τους, αλλά και η ενημέρωση, η διάχυση της γνώσης και των κινδύνων που απειλούν το αστικό τοπίο.
 
Νέες συνεργασίες 
 
«Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» καλωσορίζει από φέτος την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και το Γραφείο Διασύνδεσης που την εκπροσωπεί, αλλά και τη MONUMENTA, οργανισμό για την Προστασία της Φυσικής και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελλάδας και της Κύπρου.
Καλωσορίζει επίσης νέους επιστημονικούς και καλλιτεχνικούς συνεργάτες που, μέσω των επιμορφώσεων, θα μεταφέρουν στους εκπαιδευτικούς απαραίτητη τεχνογνωσία και εργαλεία κατάλληλα για να αφηγηθούν μαζί με τους μαθητές την εμπειρία της επαφής τους με τις θεματικές του προγράμματος.
 
Τέλος, με αφορμή το συγκεκριμένο πρόγραμμα, η Τεχνόπολη, σε συνεργασία με εκπροσώπους από άλλες πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Ολλανδία, Βουλγαρία, Γερμανία, Ουγγαρία και Ισπανία), ετοιμάζεται να διεκδικήσει χρηματοδότηση Erasmus+ για την επέκταση του προγράμματος σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο κατά την τριετία 2018-21.
 
Επικοινωνία: 
Tel. 213 010 9300 | info@kids4thecity.gr | FB. Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία - kids4thecity

social.toolbar.min dsocial.toolbar.max