Το εργοστάσιο Φωταερίου της Αθήνας Τα καφέ του δήμου
e-ticketing  Πρόγραμμα 2012
Newsletter
Καταχωρίστε το email σας
ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
21 Σεπ 17
«Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα
«Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία»
στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση

«Το παιδί η πόλη και τα μνημεία» στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση
 
 
Οι φθορές στα υπαίθρια γλυπτά και τα αρχιτεκτονικά μνημεία της Αθήνας έχουν γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς της. Η αγωγή στις αξίες και τη φροντίδα της πόλης ως πυρήνα της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού είναι απαραίτητη από τα πρώτα σχολικά χρόνια των παιδιών, των αυριανών Αθηναίων πολιτών, που είναι και οι πραγματικοί «ιδιοκτήτες» της.
Το πρόγραμμα «Το Παιδί, η Πόλη και τα Μνημεία» αποτελεί πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων.
 
Για την εφαρμογή του στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων συνεργάζεται με τα Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων της Α΄ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ΥΠ.Π.Ε.Θ. Το σχολικό έτος 2016-17, το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά σε 20 Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία του Δήμου της Αθήνας.
 
Συμμετέχοντας στο πρόγραμμαοι μικροί μαθητές:
-          ανακαλύπτουν την αισθητική αξία των υπαίθριων γλυπτών και των μνημείων
-          μαθαίνουν να προστατεύουν τον δημόσιο χώρο
-          διερευνούν τη σύνδεση των μνημείων με την πόλη και την ιστορία της
-          προετοιμάζονται ώστε να γίνουν οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες της, οι αυριανοί ενεργοί πολίτες
 
Η πιλοτική φάση ήταν μια εμπειρία ξεχωριστή, που γεννήθηκε από τη συνέργεια φορέων με θεσμικό εκτόπισμα και προχώρησε αποφασιστικά, με πρωτότυπη εκπαιδευτική προσέγγιση, ξεκάθαρο παιδαγωγικό στόχο και συγκεκριμένο πλαίσιο εφαρμογής, για να συνεισφέρει στη διαμόρφωση των αυριανών πολιτών της Αθήνας, που θα γνωρίζουν, θα αγαπούν και θα προστατεύουν την πόλη τους.

Την επιτυχία της πιλοτικής φάσης έρχονται να επιβεβαιώσουν και οι αριθμοί της: μέσα σε 6 μήνες, 776 μαθητές από 32 σχολικές τάξεις γνώρισαν 27 σημεία στην πόλη που φιλοξενούν γλυπτά και εργάστηκαν ομαδικά για να διηγηθούν τις ιστορίες τους με ψηφιακά και εικαστικά μέσα. Στο ίδιο πλαίσιο, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις συντηρητών μνημείων και του WWF σε 20 σχολεία, έγιναν 5 συναντήσεις και επιμορφώσεις εκπαιδευτικών και διοργανώθηκαν 2 μεγάλες γιορτές στην Τεχνόπολη.
 
Χάρη στην αποτελεσματική συνεργασία της Τεχνόπολης με τα Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων της Α΄ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε μια αποτελεσματική ομάδα επιστημονικών συνεργατών και συντονιστών (βλ. Παράρτημα), και στους 54 δασκάλους και νηπιαγωγούς που ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στην πρόσκλησή μας, τα παιδιά αγκάλιασαν το πρόγραμμα κι έγιναν πηγή έμπνευσης για τη συνέχειά του.
Έτσι, κατά τη σχολική χρονιά 2017-18, το πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» θα διευρυνθεί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, για να συμπεριλάβει ακόμη περισσότερες τάξεις και σχολεία, και να εμπλουτιστεί με νέες δραστηριότητες, εικαστικές επισκέψεις, εργαστήρια δημιουργικής έκφρασης και συναντήσεις με καλλιτέχνες και ειδικούς.
 
Επιδίωξή μας είναι οι μαθητές που συμμετείχαν στην πιλοτική φάση να έχουν την ευκαιρία να εμπεδώσουν τις αξίες του προγράμματος και ακόμη να πειραματιστούν, να εκφραστούν και να δημιουργήσουν με νέα εργαλεία αλλά και να συνεργαστούν με τις τάξεις που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα για πρώτη φορά, για να μοιραστούν μαζί τους την εμπειρία και τις γνώσεις που αποκόμισαν μέχρι σήμερα.
 
Την πρωτότυπη παιδαγωγική προσέγγιση και μεθοδολογία του προγράμματος έρχεται να αποτυπώσει και να καταστήσει προσβάσιμη για κάθε ενδιαφερόμενο ο Οδηγός για τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που φέρει την υπογραφή μελών της επιστημονικής ομάδας.
 
Παράλληλα, το πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» πρόκειται να εφαρμοστεί πιλοτικά και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, εστιάζοντας στην αρχιτεκτονική κληρονομιά της Αθήνας και στην τέχνη του graffiti.
 
Τέλος, η Τεχνόπολη, σε συνεργασία με εκπροσώπους από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες (Ολλανδία, Γερμανία, Βουλγαρία και Ουγγαρία), ετοιμάζεται να διεκδικήσει χρηματοδότηση Erasmus+ για την επέκταση του προγράμματος σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, κατά την τριετία 2018-2021.ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ | Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 

Υπεύθυνη προγράμματος 
Πόπη Διαμαντάκου - Δημοτική Σύμβουλος, Πρόεδρος της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων
 
Επιστημονική ομάδα 
Θάλεια Δραγώνα - Κοσμήτωρ, Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας και Πρόεδρος του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών
Μαρία Δημοπούλου - Υπεύθυνη Γραφείου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Α΄ Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών
Πόπη Κύρδη - Υπεύθυνη Γραφείου Πολιτιστικών Θεμάτων Α΄ Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών
Ελένη Σβορώνου - Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, WWF Ελλάς
Πραξιτέλης Τζανουλίνος - Γλύπτης, Εκπαιδευτικός ΤΕΙ Αθήνας , Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης
Αλέξης Στεφανής - Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας, Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης
Σοφία Ντιντιούμη – Αρχαιολόγος, Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Δ/νσης Σχεδίου Πόλεως και Αστικού Περιβάλλοντος του Δήμου Αθηναίων
 
Συντονισμός έργου | Τεχνόπολη 
Αγγελική Τσέλιου, Project manager | Διαχειρίστρια έργων, Σύμβουλος περιεχομένου
Γιούλικα Τζαβάρα, Project assistant | Πολιτικές Επιστήμες, BA, MA, MSc.
 
Ειδικοί συνεργάτες 
Μαρία Λεωνίδα - σκηνοθέτις, ιδρυτικό μέλος του “Καρπός” - Κέντρο εκπαιδευτικών δράσεων και διαπολιτισμικής επικοινωνίας
Πανεπιστήμιο Αιγαίου - Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
 
Δήμος Αθηναίων 
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων 
Αντιδημαρχία για το Παιδί 
Αντιδημαρχία Αστικής Υποδομής και Προσαρμογής - Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Δ/νσης Σχεδίου Πόλεως και Αστικού Περιβάλλοντος
Αντιδημαρχία Διαχείρισης Απορριμμάτων

Image Map

social.toolbar.min dsocial.toolbar.max