Πιλοτικό Πρόγραμμα για Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία της Αθήνας
Μια πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων
TO ΠΑΙΔΙ, Η ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ
υιοθετούμε τα αγάλματα • νοιαζόμαστε για τον δημόσιο χώρο • γινόμαστε ενεργοί πολίτες
Το πρωτοποριακό πρόγραμμα με τίτλο «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», που απευθύνεται στους μικρούς μαθητές κι έχει στόχο να καλλιεργήσει την αντίληψη του πολίτη με σεβασμό στην πόλη και τη μνήμη της, ανακοινώθηκε από το Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων και αποτέλεσμα συνεργασίας της Τεχνόπολης με τα Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων της Α΄ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών, που φέτος εφαρμόζεται πιλοτικά σε 20 Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία, εντός των ορίων του Δήμου της Αθήνας.
Ο ρόλος της Τεχνόπολης είναι κομβικός, καθώς έχει αναλάβει το συντονισμό και το κόστος του προγράμματος, και φιλοξενεί τις δράσεις του. Άλλωστε, η πολιτική της ως φορέα του Δήμου της Αθήνας εστιάζει στην ενίσχυση του πολιτισμού της πόλης και στην καλλιέργεια της αντίληψης ότι η πόλη αποτελεί σύνθεση της ιστορικής μνήμης και των σύγχρονων τάσεων.
Αφορμή για τη δημιουργία του προγράμματος στάθηκαν οι συνεχιζόμενοι βανδαλισμοί αγαλμάτων και μνημείων της πόλης και η κατεπείγουσα ανάγκη να διαμορφωθεί μια ηθική «ασπίδα προστασίας» της πόλης, την οποία μόνον οι κάτοικοί της, αν μάθουν να τη φροντίζουν από μικρή ηλικία, μπορούν να προσφέρουν.
Η ομάδα σχεδιασμού και υλοποίησης αποτελείται από επιστημονικούς συνεργάτες και φορείς, με εξειδίκευση στα θέματα που εισάγουν οι επιμέρους δράσεις του προγράμματος: προστασία του αστικού περιβάλλοντος, ιστορική και καλλιτεχνική αξία των υπαίθριων γλυπτών και μνημείων, φροντίδα και αποκατάστασή τους, δημιουργική έκφραση των παιδιών και σχολική πράξη, χρήση οπτικοακουστικών μέσων και τεχνολογικών εργαλείων.
Εγγυητές της άρτιας εφαρμογής του προγράμματος, οι περίπου 40 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί που προσφέρθηκαν να συμμετέχουν και που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις παιδαγωγικές προκλήσεις ενός πολυεπίπεδου έργου.
Το πρόγραμμα στηρίζει το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), με εκπαιδευτικό υλικό και δράσεις.
Στόχος του προγράμματος είναι να συμβάλει, μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία, στη διαμόρφωση ενεργών πολιτών που εκτιμούν και προστατεύουν τα υπαίθρια έργα τέχνης, τον δημόσιο χώρο και την πόλη. Χάρη στην πολυεπίπεδη παιδαγωγική του προσέγγιση, τα παιδιά μαθαίνουν να νιώθουν την πόλη δική τους και εκπαιδεύονται για να γίνουν οι αυριανοί πολίτες της, ανεξάρτητα από την καταγωγή, τη θρησκεία ή τη μητρική τους γλώσσα.
Στην πιλοτική φάση συμμετέχουν, κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος, 6 Νηπιαγωγεία και 14 Δημοτικά σχολεία. Οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί υποστηρίζονται με επιμορφωτικά σεμινάρια, εκπαιδευτικό υλικό και wiki, ενώ η εκπαιδευτική διαδικασία συμπληρώνεται με πλούσια βιβλιογραφία, επιμόρφωση για τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων, συναντήσεις με συντηρητές και άλλους ειδικούς επιστήμονες.
Οι σχολικές ομάδες
· επισκέπτονται, μελετούν και υιοθετούν ένα γλυπτό στη γειτονιά τους κι ένα ακόμη στο κέντρο της πόλης·
· αξιολογούν την κατάσταση του γλυπτού και του δημόσιου χώρου που το περιβάλλει, ευαισθητοποιούνται ως προς τα φαινόμενα βανδαλισμού και ενημερώνονται για την τέχνη της συντήρησης·
· φτιάχνουν με την τάξη τους ιστορίες για τα γλυπτά της πόλης, αξιοποιώντας οπτικοακουστικά μέσα, λογοτεχνικά κείμενα, μαρτυρίες και τον πλούτο των πληροφοριών που θα συγκεντρώσουν στις δράσεις και τις επισκέψεις τους. Τα έργα των μαθητών θα παρουσιαστούν στη μεγάλη γιορτή λήξης της πιλοτικής φάσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαΐου στην Τεχνόπολη.
Μία ολόκληρη ημέρα αφιερωμένη στα γλυπτά και την κατεργασία του μαρμάρου, με προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών μικρού μήκους. Η «Ημέρα των Αγαλμάτων» θα πραγματοποιηθεί στις 9 Απριλίου 2017 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και θα είναι ανοιχτή στο κοινό.
Θα ακολουθήσει η έκδοση εκπαιδευτικού οδηγού, με προτάσεις για την προσέγγιση του θέματος από τις σχολικές ομάδες και με αναφορά σε καλές πρακτικές από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος. Ο οδηγός αυτός θα αξιοποιηθεί για τη διεύρυνση του προγράμματος σε περισσότερα σχολεία την επόμενη σχολική χρονιά.
«Πεποίθηση και βάση της πολιτικής μας αποτελεί ότι δεν υπάρχουν καλύτεροι θεματοφύλακες της Αθήνας, της ιστορίας αλλά και του μέλλοντος της, από μαθητές και εφήβους, που ξέρουν, νοιάζονται έμπρακτα, μαθαίνουν να μην απαξιώνουν τον δημόσιο χώρο και νιώθουν την πόλη δική τους. (...) με την πρωτοβουλία αυτή δείχνουμε στην πράξη ότι δεν χρειάζονται μόνο μέτρα αστυνόμευσης, καθώς και ότι εμπιστευόμαστε το μέλλον μας στα παιδιά.»