Το εργοστάσιο Φωταερίου της Αθήνας Τα καφέ του δήμου
e-ticketing  Πρόγραμμα 2012
Newsletter
Καταχωρίστε το email σας
ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
07 Φεβ 17
TO ΠΑΙΔΙ, Η ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

Πιλοτικό Πρόγραμμα για Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία της Αθήνας
Μια πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων
 
TO ΠΑΙΔΙ, Η ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ
υιοθετούμε τα αγάλματα • νοιαζόμαστε για τον δημόσιο χώρο • γινόμαστε ενεργοί πολίτες
                     
Το πρωτοποριακό πρόγραμμα με τίτλο «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», που απευθύνεται στους μικρούς μαθητές κι έχει στόχο να καλλιεργήσει την αντίληψη του πολίτη με σεβασμό στην πόλη και τη μνήμη της, ανακοινώθηκε από το Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων και αποτέλεσμα συνεργασίας της Τεχνόπολης με τα Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων της Α΄ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών, που φέτος εφαρμόζεται πιλοτικά σε 20 Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία, εντός των ορίων του Δήμου της Αθήνας.

Ο ρόλος της Τεχνόπολης είναι κομβικός, καθώς έχει αναλάβει το συντονισμό και το κόστος του προγράμματος, και φιλοξενεί τις δράσεις του. Άλλωστε, η πολιτική της ως φορέα του Δήμου της Αθήνας εστιάζει στην ενίσχυση του πολιτισμού της πόλης και στην καλλιέργεια της αντίληψης ότι η πόλη αποτελεί σύνθεση της ιστορικής μνήμης και των σύγχρονων τάσεων.

Αφορμή για τη δημιουργία του προγράμματος στάθηκαν οι συνεχιζόμενοι βανδαλισμοί αγαλμάτων και μνημείων της πόλης και η κατεπείγουσα ανάγκη να διαμορφωθεί μια ηθική «ασπίδα προστασίας» της πόλης, την οποία μόνον οι κάτοικοί της, αν μάθουν να τη φροντίζουν από μικρή ηλικία, μπορούν να προσφέρουν.

Η ομάδα σχεδιασμού και υλοποίησης αποτελείται από επιστημονικούς συνεργάτες και φορείς, με εξειδίκευση στα θέματα που εισάγουν οι επιμέρους δράσεις του προγράμματος: προστασία του αστικού περιβάλλοντος, ιστορική και καλλιτεχνική αξία των υπαίθριων γλυπτών και μνημείων, φροντίδα και αποκατάστασή τους, δημιουργική έκφραση των παιδιών και σχολική πράξη, χρήση οπτικοακουστικών μέσων και τεχνολογικών εργαλείων.

Εγγυητές της άρτιας εφαρμογής του προγράμματος, οι περίπου 40 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί που προσφέρθηκαν να συμμετέχουν και που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις παιδαγωγικές προκλήσεις ενός πολυεπίπεδου έργου.

Το πρόγραμμα στηρίζει το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), με εκπαιδευτικό υλικό και δράσεις.
 social.toolbar.min dsocial.toolbar.max