Πως
μπορείτε να βοηθήσετε


 
Γνωρίζετε ...
Newsletter
Καταχωρίστε το email σας
Τα νέα του μουσείου
03 Ιουν 14
«Η δική μας Αθήνα»
 
 
«Η δική μας Αθήνα»
 
 
Το Βιομηχανικό Μουσείου Φωταερίου διοργανώνει το Σάββατο 14 Ιουνίου την εκδήλωση με τίτλο «Ζήσε το Γκάζι!» (προβολές, έκθεμα της ημέρας, ομιλία, διαγωνισμός φωτογραφίας) για ενήλικες
 
Ώρα: 10.00-18.00, ομιλία: 12.00-13.00
Επικοινωνία: τηλ. 210 3475535 | gasmuseum@athens-technopolis.gr
 
Στόχος της δράσης είναι το ενήλικο κοινό να γνωρίσει την ιστορία της περιοχής που προβάλλει το παλαιό εργοστάσιο φωταερίου, το οποίο φώτισε την Αθήνα του 19ου αιώνα, και να διαδράσει με διαφορετικούς τρόπους. Οι δράσεις της ημέρας αυτής προβλέπονται πλούσιες.
 
Το μουσειακό πέτασμα στην πίσω αυλή θα είναι το «Έκθεμα της Ημέρας», όπου ο επισκέπτης μπορεί να πληροφορηθεί για τις συνθήκες διαβίωσης στο «Γκαζοχώρι». Θα διεξαχθεί επίσης διαγωνισμός φωτογραφίας με τίτλο «Το Γκάζι σήμερα». Οι υποψήφιοι πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή την ημέρα εκείνη στο Μουσείο και να στείλουν ηλεκτρονικά τις φωτογραφίες τους εντός ενός 24ωρου. Οι δέκα (10) καλύτερες θα αναρτηθούν στη σελίδα του Facebook του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου.
 
Στο πλαίσιο των δράσεων περιλαμβάνεται μία προβολή βίντεο-ντοκουμέντου για την περιοχή γύρω από το Γκάζι από τον σκηνοθέτη και κάτοικο της περιοχής Θανάση Τσαουσόπουλο, στο κτίριο του Νέου Υδαταερίου. Θα διεξαχθεί ακόμη ομιλία του ιστορικού - ερευνητή Γιάννη Στογιαννίδη, με τίτλο «Ιστορίες για το Γκαζοχώρι (1880-1980)».
 
Οι συμμετέχοντες στις δράσεις της ημέρας αυτής, θα μπορούν να παρακολουθήσουν την προβολή ανέκδοτης αρχειακής έρευνας με θέμα τα επαγγέλματα των κατοίκων της περιοχής βάσει των Οδηγών της εποχής 1900-1960, από την ομάδα των: Ευγενία Μπουρνόβα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών & Μυρτώ Δημητροπούλου, ιστορικός - ερευνήτρια.
 
Η παραπάνω δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των δωρεάν δράσεων για ενήλικες και οικογένειες με θέμα: «Η δική μας Αθήνα» που διοργανώνει το Δίκτυο Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων Αθηνών, με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων - Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας στις 14 & 15 Ιουνίου.
Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν μέσα από εργαστήρια, εκθέσεις, ξεναγήσεις, ομιλίες, προβολές, αφηγήσεις, διαγωνισμούς και εκπαιδευτικά προγράμματα την ιστορία της πόλης της Αθήνας απ’ το χθες στο σήμερα και τον τρόπο που αυτή η ιστορία μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για νέες δράσεις από τα μουσεία και τους πολιτιστικούς φορείς που είναι μέλη του Δικτύου.
 
 
Οι 15 φορείς-μέλη που συμμετέχουν στην κοινή δράση «Η δική μας Αθήνα» είναι:
 
 1. Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελικής Χατζημιχάλη», Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας- Δήμου Αθηναίων
 2. Ακαδημία Αθηνών - Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας
 3. Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
 4. Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος
 5. Ελληνικό Παιδικό Μουσείο
 6. Θέατρο Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου»
 7. Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού
 8. Ινστιτούτο Ελληνικών Μύλων
 9. Ινστιτούτο Έρευνας Μουσικής & Ακουστικής- Κέντρο Μουσικής Τεκμηρίωσης
 10. Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας
 11. Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης
 12. Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη – Kέντρο Εθνομουσικολογίας
 13. Μουσείο Ηρακλειδών «Τέχνη και Μαθηματικά»
 14. Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
 15. Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη
 
Το πρόγραμμα των δράσεων μπορείτε να το βρείτε εδώ και στις ιστοσελίδες των παραπάνω φορέων.
 
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις υπεύθυνες συντονισμού της δράσης:
 
-Δέσποινα Ανδριοπούλου (Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου)
τηλ. 210-3475535 και email: gasmuseum@athens-technopolis.gr &
-Μυρσίνη Πήχου (Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών)
τηλ. 210-3689502 και email: mpihou@senate.uoa.gr
social.toolbar.min dsocial.toolbar.max

ΕΠΑ - Χορηγός


Μέλος του