Το εργοστάσιο Φωταερίου της Αθήνας Τα καφέ του δήμου
e-ticketing  Πρόγραμμα 2012
Newsletter
Καταχωρίστε το email σας

«Οι Τέχνες συναντούν τη Βιομηχανία»

 «Οι Τέχνες συναντούν τη Βιομηχανία»
 
Ημερομηνία : 27/01/2013 - 24/02/2013
Έναρξη : 12:00
Λήξη : 20:00
Χώρος - Αίθουσα : Αεριοφυλάκιο 1 - Αμφιθέατρο (Δ2) , Παλαιοί Φούρνοι (Δ6) , Νέοι Φούρνοι (Δ7) , Μηχανουργείο (Δ12)
Είδος εκδήλωσης : Εικαστικά και Εφαρμοσμένες Τέχνες
 


 «Οι Τέχνες συναντούν τη Βιομηχανία»
Ένας μήνας – αφιέρωμα στη Βιομηχανία μέσα από τις τέχνες

Με αφορμή τα εγκαίνια του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, σας προσκαλούμε στο αφιέρωμα με τίτλο «Οι τέχνες συναντούν τη Βιομηχανία».

Το μεγάλο αφιέρωμα στη Βιομηχανία περιλαμβάνει: έκθεση 12 εικαστικών με τίτλο «Υποπροϊόντα» που επιμελήθηκε ο Αλέξανδρος Ψυχούλης, την έκθεση «Εργάτες» με την επιμέλεια του Πλάτωνα Ριβέλλη, μια φωτογραφική έκθεση αφιερωμένη στα βιομηχανικά θεματικά μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, προβολές κινηματογραφικών ταινιών με θέμα τη βιομηχανία που επιμελήθηκε η Σώτη Τριανταφύλλου καθώς και  παραστάσεις θεάτρου σκιών από τον Σωτήρη Χαρίδημο με τίτλο «Ο Καραγκιόζης γκαζιερης».

Την εποχή της ραγδαίας αποβιομηχάνισης, την εποχή της καλπάζουσας ανεργίας η βιομηχανία έρχεται στο προσκήνιο μέσα από τις τέχνες και τον πολιτισμό για να μας θυμίσει ότι αποτελεί μια από τις σημαντικότερες λειτουργίες της κοινωνίας, μέσα από την οποία οι άνθρωποι μετατρέπουν πρώτες ύλες και ιδέες, εργαζόμενοι συλλογικά σε χρήσιμα για την κοινωνία προϊόντα.

Επίσης, στο πλαίσιο της έκθεσης, θα υπάρχει η δυνατότητα για το αθηναϊκό κοινό να ακολουθήσει το μουσειακό περίπατο και να περιηγηθεί στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.

Σας περιμένουμε όλους στο μεγάλο αφιέρωμα για τη Βιομηχανία στο νέο μουσείο της Αθήνας.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

•    «Υποπροϊόντα»
       Επιμέλεια: Αλέξανδρος Ψυχούλης
       (κτίριο «Μηχανουργείο», πρώην «Νίκος Γκάτσος»)
       Ώρες λειτουργίας: 12.00 – 20.00

Ως «υποπροϊόν» ορίζεται η «ουσία ή το αντικείμενο που προκύπτει από μια διαδικασία παραγωγής, πρωταρχικός σκοπός της οποίας δεν είναι η παραγωγή αυτού του στοιχείου».

12 εικαστικοί από διαφορετικές γενιές διερευνούν τις σχέσεις «Βιομηχανικής και Εικαστικής παραγωγής» και ανατέμνουν την έννοια του υποπροϊόντος. Η ίδια η τέχνη εδώ και χρόνια στην Ελλάδα υπάρχει με όρους αντίστοιχους με αυτούς ενός ιδιότυπου υποπροϊόντος. Σε πείσμα της προσπάθειας να εξηγηθούν τα πάντα μέσα από στατιστικές, οι καλλιτέχνες παράγουν ασταμάτητα κάτι που κανείς δεν ζήτησε. Η παραγωγή αυτή ως μηχανιστική- αντανακλαστική αντίδραση του βίου είναι που αλλάζει το σημείο παρατήρησης, αποκαλύπτοντας αποσιωπημένες αλλά σημαίνουσες πτυχές του παρελθόντος και δυναμικές του μέλλοντος.

Συμμετέχουν οι:
Νίκος Αρβανίτης, Γιάννης Γρηγοριάδης, Γιώργος Γυπαράκης, Θοδωρής Ζαφειρόπουλος, Γιάννης Ισηδώρου, Κώστας Ιωαννίδης, Ζήσης Κοτιώνης, Λίνα Μαντίκου, Απόστολος Ντελάκος, Δημήτρης Ντοκατζής, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Μαρία Τσαγκάρη.
   
Αρβανίτης
Γρηγοριάδης
Γυπαράκης

Ζαφειρόπουλος
ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΚΟΤΙΩΝΗΣ
ΜΑΝΤΙΚΟΥ
ΝΤΕΛΑΚΟΣ
ΝΤΟΚΑΤΖΗΣ
ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΤΣΑΓΚΑΡΗ
 


•    Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο «Εργάτες»
     Επιμέλεια: Πλάτων Ριβέλλης
     (κτίριο «Νέοι Φούρνοι», πρώην  «Kων/νος Καβάφης»)
     Ώρες λειτουργίας: 12.00 – 20.00

Στην έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Εργάτες" το θέμα λειτουργεί περισσότερο σαν πρόκληση για μια σύνθετη και ταυτόχρονα πιο αφηρημένη προσέγγιση και λιγότερο σαν εργαλείο ανάγνωσης και αποκωδικοποίησης. Η επιλογή των φωτογράφων και των φωτογραφιών τους δείχνει ότι η έμφαση δίνεται στο ανθρώπινο πορτρέτο και όχι τόσο στην ιδιότητα της εργασίας, ενώ είναι επίσης φανερό ότι σχεδόν από όλες τις φωτογραφίες απουσιάζουν οι αναφορές στα στερεότυπα της βιομηχανικής εργασίας.

Παράλληλα, η ομοιότητα των θεματικών απεικονίσεων προτρέπει τον θεατή σε μια διαδικασία διαχωρισμού και διάκρισης του προσωπικού λόγου κάθε συγκεκριμένου φωτογράφου, κάτι δηλαδή που υπηρετεί σαφώς τη δημιουργική πρόθεση των φωτογράφων και την καλλιτεχνική ταυτότητα των φωτογραφιών τους σε αντίθεση με μια ανεκδοτολογική ή και στρατευμένη ανάγνωση.

Φωτογράφοι: Νίκος Μάρκου, Δημήτρης Καρπούζης, Ανδρέας Σχοινάς, Αλέξανδρος Βρεττάκος, Γρηγόρης Δάλλης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΧΟΙΝΑΣ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΔΑΛΛΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΠΟΥΖΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΚΟΥ
 •    Έκθεση Φωτογραφίας από τα μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)
     Επιμέλεια: Πλάτων Ριβέλλης
     (κτίριο «Παλαιοί Φούρνοι», πρώην «Τάκης Παπατσώνης»)
     Ώρες λειτουργίας: 12.00 – 20.00

Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα - Μουσείο Ελιάς και Λαδιού στη Σπάρτη - Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στη Μυτιλήνη - Μουσείο Περιβάλλοντος στη Στυμφαλία -Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα στον Βόλο - Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί - Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο

Η φωτογράφηση των μουσείων, η οποία για πρώτη φορά εκτίθεται, έγινε με την αφορμή μιας σειράς επτά όμοιων σεμιναρίων με θέμα την τέχνη της φωτογραφίας, στα ισάριθμα θεματικά μουσεία που το Ίδρυμα τής Τράπεζας Πειραιώς έχει σχεδιάσει, κατασκευάσει και εξοπλίσει και τα οποία με την ευθύνη και με τις δαπάνες του λειτουργούν σε διάφορες περιοχές τής Ελλάδας. Μαζί με το Βιομηχανικό Μουσείο της Ερμούπολης, τα μουσεία αυτά αποτελούν τα μοναδικά δείγματα στη χώρα μας βιομηχανικών μουσείων και αποτελούν τους προδρόμους και τα φωτεινά παραδείγματα για το νέο μουσείο της Τεχνόπολης, στα εγκαίνια του οποίου συμμετέχει και η παρούσα έκθεση.
Πλάτων Ριβέλλης
Πλάτων Ριβέλλης


•    Κινηματογραφικές Προβολές
     Επιμέλεια: Σώτη Τριανταφύλλου
     (αμφιθέατρο Ρ/Σ Αθήνα 9.84)

Σ’ αυτό το πολύ μικρό αφιέρωμα γίνεται μονάχα μια νύξη για το πώς η βιομηχανία καθρεφτίζεται στην οθόνη – και για το πώς κινηματογραφιστές από τις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Κεντρική Ευρώπη, τον Καναδά και την Ελλάδα αναρωτήθηκαν εάν η εργατική τάξη πάει τελικά στον παράδεισο.

Βιομηχανικές επαναστάσεις, προλεταριακή ζωή, ταξικοί αγώνες, αγροτική έξοδος, αποβιομηχάνιση: ο κινηματογράφος, προϊόν της εποχής των μεγάλων εφευρέσεων, κατέγραψε την ιστορία του ανθρώπου και της μηχανής, το άλμα του πολιτισμού από τις παραδοσιακές κοινωνίες στη νεοτερικότητα. Όπως το βιομηχανικό μυθιστόρημα, ένα λογοτεχνικό υποείδος που οι φιλόλογοι κατατάσσουν στο κοινωνικό μυθιστόρημα, ο κινηματογράφος αφηγήθηκε την παρακμή του αγροτικού κόσμου και την ανάδυση νέων μορφών παραγωγής στο πλαίσιο της πόλης. Διαμορφώθηκαν καινούργια κοινωνικά όντα – από τα ρομπότ του Φριτς Λανγκ μέχρι τους συνδικαλιστές του Έλιο Πέτρι- και καινούργιες κοινωνικές σχέσεις, πιο σύνθετες και διφορούμενες: οι κινηματογραφικοί ήρωες δεν είναι πια καλοί ή κακοί• είναι πλάσματα της βιομηχανικής πόλης, κι ύστερα της μεγαλούπολης, της μητρόπολης και της παγκόσμιας πόλης.

Ημερομηνίες και ώρες κινηματογραφικών προβολών:
•    Κυριακή 27 Ιανουαρίου, 17.00: «Μετρόπολις», Μυθοπλασία, Γερμανία, 1927, α/μ, (153')
Σκηνοθεσία: Fritz Lang I Σενάριο: Thea von Harbou, Fritz Lang I Διεύθυνση Φωτογραφίας: Karl Freund, Gunther Rittau, Walter Ruttmann Ι Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Otto Hunte, Erich Kettelhut, Karl Vollbrecht Ι Κοστούμια: Aenne Willkomm Ι Μουσική: Gottfried Huppertz Ι Ηθοποιοί: Alfred Abel, Gustav Froehlich, Rudolf Klein-Rogge, Fritz Rasp, Theodor Loos I Παραγωγή: Universum Film (UFA) I Διανομή: New Star
Υπόθεση: Βουβή ταινία με θέμα μια μελλοντική δυστοπία. Η ψυχρή, βιομηχανική ατμόσφαιρα αναδεικνύεται από τη φωτογραφία τριών μεγάλων Γερμανών διευθυντών φωτογραφίας. Η υπερπληθυσμική Μετρόπολις χωρίζεται σε δύο κοινωνικές τάξεις που ζουν σε διαφορετικά επίπεδα της πόλης. Η ελίτ των αρχόντων και της αριστοκρατίας ζει στο ανώτερο επίπεδο, ενώ οι εργάτες, τα χέρια που φτιάχνουν την πόλη, ζουν στο κατώτερο επίπεδο, όπου βρίσκονται οι μηχανές. Οι μηχανές καθορίζουν - και «καταβροχθίζουν» - τις ζωές των εργατών. Ο χρόνος δείχνει να έχει σταματήσει για τους κατοίκους της «άνω» πόλης, ενώ για τους εργάτες αποτελείται μόνο από το δεκάωρο της κάθε βάρδιας τους.
Οι ολοκληρωτικές δομές της κοινωνίας δημιουργούν έναν κοινωνικό εφιάλτη...

•    Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, 18.00: «Η Καγκελόπορτα» (107'), Μυθοπλασία, Ελλάδα, 1978, έγχρ, 107΄
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μακρής I Σενάριο: Δημήτρης Μακρής από το μυθιστόρημα του Αντρέα Φραγκιά Ι Διεύθυνση Φωτογραφίας: Άρης Σταύρου Ι Μοντάζ: Δημήτρης Μακρής Ι Ήχος: Luciano Colombo Ι Σκηνικά: Μικές Καραπιπέρης Ι Μουσική: Νότης Μαυρουδής Ι Ηθοποιοί: Φαίδων Γεωργίτσης, Βαγγέλης Καζάν, Εύα Κοταμανίδου, Θάλεια Παπάζογλου, Ντανιέλα Μορέττι Ι Παραγωγή: D.M. films Productions, PRO-voli, Coop. Cinema Democratico-Milano
Υπόθεση: Παράλληλες ιστορίες δύο ανδρών στη δεκαετία του ’50 και το χρονικό μιας αποτυχημένης υφαντουργίας. Η δράση τοποθετείται στην Αθήνα - κυρίως και στην περιοχή γύρω από το Γκάζι. Είναι ο μικρόκοσμος της μετεμφυλιακής Ελλάδας που τα ίχνη του συναντάμε μέχρι σήμερα: ο νέος αριβίστας μικροβιοτέχνης και πίσω από την Καγκελόπορτα η κρυμμένη συνείδηση των αγωνιστών. Κομμάτια και θρύψαλα που θα συναντηθούν δραματουργικά και κοινωνικά για να προκαλέσουν την κορύφωση και την κάθαρση. Συμμετοχή στα Φεστιβάλ Βενετίας, Ιέρ και Ρόντερνταμ. Βραβείο Κριτικών στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο 1978.

•    Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, 18.00: «Η Κατάληψη» (The Τake), Ντοκιμαντέρ, Καναδάς-Αργεντινή, 2004, έγχρ, 87΄
Σκηνοθεσία: Avi Lewis Ι Σενάριο: Naomi Klein I Διεύθυνση Φωτογραφίας: Mark Ellam I Μουσική: David Wall I Εμφανίζονται: Matilde Adorno, Michel Camadessus, Bill Clinton I Παραγωγή: Barna-Alper Productions, CBC, Klein Lewis Productions, National Film Board of Canada I Διανομή: New Star
Υπόθεση: Nτοκιμαντέρ αργεντινο-καναδικής παραγωγής με πρωταγωνιστές τριάντα εργάτες σε εργοστάσιο εξαρτημάτων αυτοκινήτων του Μπουένος Άιρες που μένουν άνεργοι. Σε σενάριο της Νaomi Klein. Βραβείο Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ του Αμερικανικού Κινηματογραφικού Ινστιτούτου.

•    Σάββατο 9 Φεβρουαρίου, 18.00: «Ανατολική Περιφέρεια», Μυθοπλασία, Ελλάδα, 1979, έγχρ, 80΄
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Βασίλης Βαφέας Ι Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Καβάγιας Ι Μοντάζ: Γιώργος Κόρρας Ι Σκηνικά-Κοστούμια: Δαμιανός Ζαρίφης Ι Ηθοποιοί: Μηνάς Χατζησάββας, Νέλλη Αγγελίδου, Γιάννης Γκούμας, Δημήτρης Καταλειφός, Ράνια Οικονομίδου Ι Παραγωγή: Βασίλης Βαφέας
Υπόθεση: Δυο ξεχωριστές ιστορίες για το εργασιακό περιβάλλον σε εταιρείες με μονάδες παραγωγής. Στην πρώτη, επικρατεί από χαλαρότητα και έλλειψη κανόνων με συνέπεια συχνά εργατικά ατυχήματα. Στη δεύτερη οι όροι εργασίας είναι αυστηροί, τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, αλλά το περιβάλλον εργασίας είναι απρόσωπο, ίσως ακόμη κι απάνθρωπο. Κωμωδία χαμηλών τόνων σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις και τη διαδικασία αλλοτρίωσης των στελεχών. Ένας νέος χημικός ξεκινάει την καριέρα του σε μια μικρή φαρμακευτική εταιρεία οικογενειακού τύπου και στη συνέχεια προσλαμβάνεται σε μια θυγατρική πολυεθνικής. Πέρα από τις διαφορές στον τρόπο οργάνωσης των δύο εταιρειών, και στις δύο περιπτώσεις ο ήρωας έρχεται αντιμέτωπος με τον καθημερινό παραλογισμό των μηχανισμών εξουσίας, ώσπου γίνεται μέρος αυτών των μηχανισμών και φορέας του παραλογισμού. Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

•    Κυριακή 10 Φεβρουαρίου, 18.00: «The Wobblies», Ντοκιμαντέρ, ΗΠΑ, 1979, έγχρ, 89΄
Σκηνοθεσία: Stewart Bird, Deborah Shaffer I Διεύθυνση Φωτογραφίας: Judy Irola, Sandi Sissel I Μοντάζ: Stewart Bird, Peter Gessner, Deborah Shaffer I Παραγωγή: Joint Federation for Support, The National Endowment for the Humanities, United Auto Workers I Διανομή: New Star
Υπόθεση: Nτοκιμαντέρ για το ριζοσπαστικό συνδικάτο Ιndustrial Workers of the World, που ιδρύθηκε το 1905 στο Σικάγο. Χρονικό ενός μεγάλου αμερικανικού μύθου.

•    Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, 18.00: «Το Εργοστάσιο», Μυθοπλασία, Ελλάδα, 1981, έγχρ, 101΄
Σκηνοθεσία: Τάσος Ψαρράς Ι Σενάριο: Τάσος Ψαρράς από το μυθιστόρημα του Λάζαρου Παυλίδη Ο χρυσός νοικοκύρης Ι Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αλέξης Γρίβας Ι Μοντάζ: Νίκος Κανάκης Ι Σκηνικά-Κοστούμια: Αναστασία Αρσένη Ι Μουσική: Δόμνα Σαμίου Ι Ηθοποιοί: Βασίλης Κολοβός, Βάνα Φιτσώρη, Δήμητρα Χατούπη, Δημήτρης Σπύρου, Θέμις Μπαζάκα Ι Παραγωγή: Τάσος Ψαρράς, ΕΚΚ
Υπόθεση: Ο Γιώργος Πάπυρος, βυρσοδέψης της επαρχίας, προσπαθεί να περισώσει τη βιοτεχνική του μονάδα σε μια δύσκολη εποχή για την επιβίωση των μικρο- βιομηχανιών. Ο Γιώργος ελπίζει να πάρει δάνειο από την Τράπεζα, αλλά η αίτησή του απορρίπτεται. Απευθύνεται σ’ έναν επιτυχημένο μετανάστη, τον Αποστόλη, που θέλει να παντρευτεί την κόρη του, τη Βαλεντίνη, η οποία ονειρεύεται να γίνει ηθοποιός. Αυτή τη φορά, όμως, η απόρριψη έρχεται από την πλευρά της Βαλεντίνης που δεν θέλει να παντρευτεί κάποιον που δεν αγαπάει. Ακολουθεί ένας βιασμός• τα χρέη πνίγουν τον βιοτέχνη• οι τελευταίες στιγμές της Ελλάδας πριν από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ταινία πήρε βραβείο καλύτερης ταινίας το 1981 καθώς και το βραβείο της Ένωσης Κριτικών, Χρυσό βραβείο στο Φεστιβάλ Ωριάκ. Προβλήθηκε σε διεθνή φεστιβάλ και τηλεοπτικά δίκτυα.

•    Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, 20.00: «Μεγαλουπόλεις» (Megacities) – Αγγλικοί Υπότιτλοι, Ντοκιμαντέρ, Αυστρία-Ελβετία, 1998, έγχρ, 90΄
Σκηνοθεσία- Σενάριο: Michael Glawogger I Διεύθυνση Φωτογραφίας: Wolfgang Thaler I Μοντάζ: Andrea Wagner I Παραγωγή: Fama Film AG, Lotus Film I Διανομή: Paul Thiltges Distributions
Υπόθεση: Ντοκιμαντέρ γύρω από την κοινωνική επισφάλεια στη Βομβάη, το Μέξικο Σίτυ, τη Μόσχα και τη Νέα Υόρκη. Από τον Αυστριακό σκηνοθέτη του Workingman's Death. Η ταινία διακρίθηκε σε πολλά εγχώρια και διεθνή Φεστιβάλ στην Αυστρία, στο Σαν Φρανσίσκο, στο Σάο Πάολο και στο Βανκούβερ . Η προβολή γίνεται με αγγλικούς υποτίτλους και με την υποστήριξη του Exile Room.

•    Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, 18.00: «Μοντέρνοι Καιροί» (Modern Times), Μυθοπλασία, ΗΠΑ, 1936, α/μ, 87΄
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Charlie Chaplin I Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ira Morgan, Rollie Totheroh Ι Μοντάζ: Charlie Chaplin, Willard Nico I Μουσική: Charlie Chaplin Ι Ηθοποιοί: Charlie Chaplin, Paulette Goddard, Henry Bergman, Stanley Sandford, Chester Conklin I Παραγωγή: Charles Chaplin Productions I Διανομή: New Star
Υπόθεση: O Τσάρλι Τσάπλιν στο ρόλο ενός εργάτη εργοστασίου που τρελαίνεται στην αλυσίδα παραγωγής κι όταν βγαίνει από το τρελοκομείο τον περιμένουν καινούργιες περιπέτειες. Τέλος, ερωτεύεται μιαν άστεγη κοπέλα (Paulette Goddard) την οποία συναντά σε μια αστυνομική κλούβα… Η τελευταία βουβή ταινία του μεγάλου κωμικού από την οποία ωστόσο δεν λείπουν τα ηχητικά εφέ.


THE WOBBLIES
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Η ΚΑΓΚΕΛΟΠΟΡΤΑ
Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ
ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΕΙΣ
ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ
ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ•    Παράσταση θεάτρου σκιών για μικρούς και μεγάλους «Ο Καραγκιόζης Γκαζιέρης»
     Κείμενα & Σκηνικά: Σωτήρης Χαρίδημος
     (κτίριο «Δεξαμενές Καθαρισμού», πρώην «Κωστής Παλαμάς»)
     Κυριακή 27 Ιανουαρίου & Κυριακή 10,17,24 Φεβρουαρίου στις 12.00

Ο Σωτήρης Χαρίδημος, ο μικρότερος από τα έξι παιδιά του γνωστού καραγκιοζοπαίχτη  Χρήστου Χαρίδημου και αδελφός του Γιώργου Χαρίδημου, μεγάλωσε μέσα στο ονειρικό αλλά και σκληρό περιβάλλον του "καραγκιόζικου μπερντέ" του πατέρα του και του αδελφού του. Μετά τη συνταξιοδότησή του αφιερώνεται απόλυτα στο Θέατρο Σκιών με εκθεσιακή δραστηριότητα και συμμετοχές σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, σε προγράμματα Λαϊκής Επιμόρφωσης του Δήμου Αθηναίων κατασκευής φιγούρας και σκηνικών, συνεχίζοντας την τέχνη του πατέρα του και του αδελφού του.
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, μετά την παραχώρηση του υλικού από το Σωτήρη Χαρίδημο, δημιούργησε το Εργαστήριο και Μουσείο Θεάτρου Σκιών "Χαρίδημος", το οποίο στεγάζει τρεις γενιές Χαρίδημων, μία ιστορία 93 χρόνων, από το 1913 ως σήμερα.

Βοηθοί Καραγκιοζοπαίχτες: Νίκος Τζεβελέκης ,Χαράλαμπος Ρουμελιώτης.
Σωτήρης Χαρίδημος